Axel SchoenertArchitectes
2022-05-24

Charonne

Currently occupied by the RATP, 102 rue de Charonne is about to be restructured in order to make it more contemporary and functional.  This former convent, with an existing floor area of approximately 13,000 m², is about to undergo an ambitious transformation.
Extension works are added to the program of the operation with the construction of 2 volumes at 5th floor, between two gables on the building rue Jules Vallès and on the building rue de Charonne, Construction of an extension of 5 levels on ground floor and garden level.The project foresees an enhancement of the architecture of the building by the vegetation and by the work of the voids which structure it. Its objective is also to improve the living environment of users, while developing the place of nature in the city and its many benefits in the urban environment. 
The landscape project develops a tiered landscape, a vertical garden from shadow to light, in coherence with the architectural project.  This vertical garden, spread over the 6 floors of the building, allows the discovery, at each station, of adapted plant palettes defined by their level of sunlight and luminosity. The project includes a green terrace accessible to the occupants on the fifth floor, the ground floor and the ground floor, as well as a green roof terrace on the sixth floor.   
The design of the project aims to meet high environmental criteria. The project aims for certifications: BREAAM, WiredScore, Well, HQE Bâtiment Durable, BBC Effinergie Rénovation and BBC Effinergie.
Axel Schoenert Architectes
0%